Fat acceptance – Tabun, exkluderande och dubbelmoral

Fat acceptance (FA) och Health at every size (HAES) är inte felfria rörelser, det finns dubbelmoral, tvetydigheter, exkluderande och tabun. När man väl blir introducerad för fat acceptance, fat shaming, kroppsacceptans och HAES är det som att någon öppnar ens ögon. Helt plötsligt ser man på sin kropp, andras kroppar och medias budskap på ett helt nytt sätt.

Men fat acceptance är inte en ideologi, där alla som använder sig av det håller med om samma saker. Det är en relativt ny idé, som i grunden handlar om den tjocka kroppen och hur man får den accepterad. Både på ett personligt plan, men också på ett samhällsmässigt plan.

Man skulle kunna säga att HAES kommer från en av FA-rörelsens falanger och det är inte alltid dessa två går hand i hand. Fat Acceptance säger bland annat – acceptera din kropp, den är värd precis lika mycket i vilken storlek som helst. Medan HAES pratar om att alla kroppar kan vara en hälsosam kropp. Att man inte kan se hälsa utifrån en persons vikt, och att målet med träning inte är viktnedgång utan hälsa. Två begrepp som resterande samhälle sällan skiljer på, som ofta tycker hälsa och viktnedgång är samma sak.

Men många går ned i vikt med HAES, de som tidigare inte tränat för att de bara utgått från viktnedgång finner det lättare att träna utifrån hälsotanken, och att träning kan se ut på många olika sätt, samt att det ska vara roligt. Man tränar för sig själv, inte för samhällets ideal. Här har det dock uppstått en del problem. Bloggare/vloggare och förebilder inom FA går ner i vikt – Går inte det emot hela idén med att acceptera sig själv? Hur tolkas det när någon som är plus size inom denna rörelse går ner så mycket att denne inte kan räknas som plus size längre? Hör man hemma i de kretsarna fortfarande?

Viktnedgång är ett stort tabu inom FA och att exempelvis proklamera att man försöker gå ner i vikt, tas inte alltid emot med öppna armar. Givetvis kan detta detta bero på att vi fortfarande är i kontexten av ett samhälle som är för viktnedgång. Vi har precis motsatt oss det tänket och det blir svårare att se någon annans viktnedgång utan att tänka att det är ett svek mot vår nyfunna gemenskap och vår egna kroppars värde även som tjocka.

Till skillnad från resten av samhället som applåderar allas viktnedgång, stor som liten. Vet vi inte vart vi står. Det här skriver jag med bakgrunden av att jag sett plusbloggare/vloggare och HAES-förespråkare som gått ner i vikt och sen fått skit för det eller tappat många av sina läsare/lämnat rörelsen helt.

FA är starkt kopplat till kroppsacceptans. Och i längden också självacceptans. Och egentligen borde FA-begreppet utvidgas för att inkludera alla, tjocka som smala. Detta i och med att alla kan gynnas av en dos kroppsacceptans.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s