Att förespråka ohälsa

Många av bloggarna inom fatosphere-världen får kommentarer i likhet med ”Är du inte rädd för att du förespråkar fysisk ohälsa” och jag undrar om dessa människor någonsin funderat över om de själva inte förespråkar psykisk ohälsa och varför det är accepterat. För det första så har de klart och tydligt missuppfattat dessa bloggar och hemsidor, då jag i alla fall aldrig sett någon underliggande kamp till att aldrig motionera eller konstant äta ister.. Däremot så uppmuntrar samhället konstant överviktiga personer att inte acceptera sig själv och att skämmas över sin kropp, något som dessa modiga bloggare kämpar emot.

Personligen har jag alltid varit överviktig, till och med när jag tränade 4 ggr i veckan samt åt supernyttigt och hade kondition som en travhäst var jag tjock.. Det i sig är en motsägelse till att tjock är = ohälsosam. Och det är min övertygelse att psykisk ohälsa sätter sina spår i kroppen och manifesterar sig som fysisk ohälsa och därför är det ännu viktigare att kämpa emot de ideal som säger att allt annat än smalhet och ungdom är okej.

Att känna sitt egenvärde är en speciell sak, att gå upp på morgonen och känna sig som en speciell person, det är något varje människa borde få känna. Men så fungerar inte vår värld och män, kvinnor, flickor och pojkar går upp på morgonen och känner sig som en felaktig människa, att deras kropp och person är felaktig och oaccepterad.

Samhället och alla dess invånare borde se sig själva i spegeln och fråga sig om de sprider den psykiska ohälsan. Den som leder till den fysiska, som de säger sig vara emot. De borde fråga sig om det är okej att kommentera en annan människas kropp eller person för att få den personen att må dåligt.

Vi lever i en värld där det är socialt accepterat att göra reklam för receptfria bantningspreparat och att i samma reklam hävda att deras partners inte var nöjda med dem som människor förrän de gick ner i vikt.. En reklam som kommer ses av barn och ungdomar. Ett preparat som helst ska användas av personer med fetma i samband med träning och bra mat, ett preparat med en mängd biverkningar.. Ett preparat som kommer köpas av unga personer och av personer med ätstörningar.

Dåligt självförtroende säljer och vi lever i ett klimat som förespråkar just det.

Kampen för egenvärde och alla människors rätt att tycka om sig själva och sin kropp fortsätter.

Annonser

5 thoughts on “Att förespråka ohälsa

  1. Bra skrivet 😀
    Bara för att man har fett på kroppen betyder det inte att man är osund i sitt levnadssätt vilket många människor tror. Många verkar inte kunna tänka själva, utan låter media göra det åt dom och därför har de ingen egen åsikt eller kännedom om kroppar. Dessutom vet företagen att man alltid kan tjäna pengar på andra människors missnöje, och media späder ju på missnöjet minst sagt.

  2. Jag blir så trutt, så trutt . Att vara tjock = dum och ohälsosam . Om man går till doktorn för t ex halsfluss så nog fan påpekas ens övervikt. Har väl för fan ingenting med halsen att göra . *morrar *

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s